Alsóregmec földrajzi adottságai

Földrajzi fekvése

Alsóregmec Borsod-Abaúj-Zemplén megyének a zempléni területén, a magyar-szlovák határ mellett, a Hegyközi-dombság kistáján, a Ronyva-patak völgyében fekszik. Közelében másodrendű út halad, de a település csak alacsonyrendű utakon közelíthető meg.

A falu megalapítói a hegyvidék és a síkság találkozásánál teremtettek otthont maguknak. A területen átfolyik a Ronyva vize, amelybe a község határától délre folyik a Bózsva-patak. A patakvölgyek termékeny földjei kedvező feltételeket nyújtanak a szántóföldi gazdálkodáshoz.

Sátoraljaújhelyből kiérve, érintve Széphalmot, ahol a Kazinczy hamvait őrző park mellett elhaladva kapaszkodhatunk északnyugatnak, hogy Mikóháza és Regmec között bekanyarodjunk hazánk legészakibb tájegységére, a Hegyközbe. A két világháború között ” Károlyi-ország” néven is emlegették. Egyrészt azért, mert területének jó részén a Károlyi grófi család volt az úr, másrészt azért, mert olyan földrajzi egység, akár egy miniatűr ország. A zempléni-hegysor derekába ékelten háttal a Hernád-völgynek, s kissé háttal az ország szívének is, északról, nyugatról és délről sűrű erdők borította összefüggő hegykoszorú határolja. És hogy még kelet felé se legyen nyitott, az országhatáron folyó Ronyva zárja el a legenyei dombokon túli testvértájtól.

Alsóregmec a Hegyköz nevü kistály kapujában fekszik. A név a földrajzi elhelyezkedésre utal. Csodálatos természeti környezetben, szép, hegyekkel koszorúzott völgy a Hegyköz. Nyugati szélén az Eperjes-Tokaji-hegylánc erdőkkel borított részei fogják körbe. A Sátoraljaújhely fölött emelkedő Magas-hegy, majd utána a Szava, Som, Kis-Hallgató, nagy-Hallgató, Ritka-hegy, Fekete-hegy határolják a vidéket… A Hegyköz keleti határát alkotó bári, toronyai és lengyel hegyek már nem a Hegyköz, hanem a Zempléni-szigethegységhez tartoznak.

Alsóregmec határa földrajzi jellegét tekintve két egymástól erősen különböző területből áll. A község belterületét mezőgazdasági művelésre alkalmas sík, illetve dombos táj öleli körül Felsőregmec, illetve Mikóháza felől az országhatárig. Az alsó határt Rudabányácska felé hegyek, erdők alkotják.

Alsóregmec külterületét ma keletről az országhatár, a Ronyva-patak határolja. Mivel Széphalom és Rudabányácska 1981-ben egyesült a várossal, az alsóregmeci földek délről Sátoraljaújhely területével érintkeznek.

Éghajlati – domborzati jellemzők

Az éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. A terület vízhozama és vízjárása szélsőséges.